vrijdag 31 december 2010

Blijham: 1 van beide doelen behaald

Gelukkig was de ijzel verdwenen want gisteren waren er in Oost-Groningen nog wegen afgesloten geweest, maar nu was het op de weg niet glad meer. Samen met trainerpaul vertrok ik. In Blijham nog even wat drinken, zitten, inschrijven, een paar bekenden ontmoet, praatje maken, warmlopen, en daar klinkt het startschot al.

Ik vertrok snel. De eerste km ging in 3.52. Ik dacht al, wat gaat het moeizaam, maar ja, ik liep veel te snel. Achteraf begreep ik dat dit bordje iets voor 1 km stond, dus zal de tijd 4 min of iets meer geweest zijn, nog steeds te snel. Langzamer lopen dus. Dat lukte wel. Na 3 km ging het nog steeds moeilijk. Ik werd ook telkens door groepjes ingehaald. Gelukkig alleen mannen, 1 keer maar een vrouw. Maar ondanks dat zag ik op mijn klokje dat ik toch snel genoeg liep, ongeveer 4.20 a 4.25 per km.

Maar het ging nog steeds moeilijk. 5 km in 21.50 of zo. Maar veel bordjes stonden niet op de goede plek, dus dit is maar een benadering. HIer was ik nog tevreden mee. Maar het bleef zwaar en erg vermoeiend en langzamerhand begonnen mijn km-tijden op te lopen, naar 4.35. 10 km in 45 minuten precies. Te langzaam voor een snelle tijd. Ik liep op halve-marathontempo. Ik kon niet sneller. Ik kon alleen maar doorgaan in dit tempo, meer zat er echt niet in. Ik kreeg last van mijn buik, maag en darmen en ik kreeg hoofdpijn. Er kwam een stuk over een besneeuwd pad. Voor de kenners: het was het stuk na de molen langs het water. Dat haalde het tempo behoorlijk naar beneden. Op het asfalt ging het weer sneller, en daar was het nog maar 3 km. Na 13 km heb ik nog wat versneld. Ik heb eruit gehaald wat erin zat. Aan het eind van mijn latijn kwam ik over de finish in 1.08.05 of zo. Een tijd die ik vorig jaar ook op de 15 km liep, maar toen moest ik nog door omdat het een halve marathon was.

Ik heb 5 minuten over een hek gehangen om uit te hijgen, daarna thee en naar binnen, daar eerst nog 10 minuten op een stoel gezeten om bij te komen. Toen douchen, nog even de prijsuitreiking afwachten (geen prijs, voor het eerst in Blijham). En naar huis.

Van te voren had ik twee doelen: een snelle tijd lopen, en zo snel lopen dat ik alles eruit pers en niet na de finish meteen helemaal fit weer zijn. Het tweede doel is behaald. De tijd was niet snel. Ik heb op halve marathontempo gelopen, maar meer zat er echt niet in, vandaag. Ach, in 2011 weer nieuwe kansen.

Wel netjes om te vermelden: de foto is gemaakt door Meijco van Velzen.

woensdag 29 december 2010

rustig aan

Lekker hoor, even een weekje wat minder doen ivm de oudejaarsloop in Blijham. Als ie tenminste doorgaat, want er ligt waarschijnlijk (veel) sneeuw op het parcours. Ik dwing mezelf ertoe om niet op een dag te gaan schaatsen én lopen, maar het een of het ander te doen.
Ik merk dan dat dit me aanvankelijk moeite kost, maar dat ik het na een paar dagen (nu dus) ook heel lekker vind, en dat ik dan pas voel hoe moe ik eigenlijk ben van de afgelopen weken. Het schaatsen ging gisteren dan ook niet soepel, ondanks het mooie ijs. De ijsvereniging onderhoudt de baan prima, er zijn scheuren gerepareerd en alle bobbels zijn van het ijs afgeschaatst, zodat de baan behoorlijk glad weer is. Natuurlijk geen kunstijs, maar dat hoef ik ook niet.