vrijdag 24 december 2010

sneeuwduinen

Vanmorgen een duurloop gedaan, van, ik denk 18 a 20 km. Heel langzaam, want ik ben te moe om nog vlot te kunnen lopen. Ik heb heerlijk over schelpenpaden gelopen, hoewel er geen schelp te zien was, alles lag onder de sneeuw. Maar heel goed te belopen. Af en toe een wandelpauze, volgens de nieuwe inzichten van trainerpaul ook toegestaan. Maar dit waren gedwongen wandelpauzes: op sommige stukjes was de sneeuw opgewaaid tot een ruggetje tot over mijn enkels. Te hoog om te rennen, dus even doorheen "waden". Ahum.

Maar ik ben wel erg moe. Toch wil ik vanmiddag/vanavond nog even schaatsen. Morgen kan ik niet lopen of schaatsen, want dan zit ik een paar uur in de auto op weg naar familie en verder zit ik ook zo'n beetje de hele dag. Komt nu wel goed uit. Misschien tweede kerstdag 's middags nog even een ommetje hollen of even schaatsen. Ik denk het laatste.

donderdag 23 december 2010

donker, besneeuwd bos

Inlopen door het donkere bos, over de besneeuwde paden. Dat was heel mooi: vooral de witte berijpte/besneeuwde bomen, en het pad, dat leek wel licht te geven!

De training zelf ging moeizaam. Ik was  moe, van al het schaatsen, ben wat verkouden, en kreeg last van mijn maag. Later begreep ik dat ik sommige van de 15 keer 1 minuut op meer dan 16 km per uur had gelopen. Voor mij best snel.

Als ik in Blijham een mooie tijd wil neerzetten, moet ik wel wat meer rust gaan nemen. Tja, wat wil ik liever: schaatsen of hard lopen? Misschien kan allebei ook wel. Rustig schaatsen bijvoorbeeld.

maandag 20 december 2010

Heerlijk vakantie!

Wat is het leven toch mooi in de vakantie. Lekker leven bij de dag, niks (bijna dan) hoeven plannen. Gewoon kijken wat er op je pad komt en dat dan gaan doen.

Vandaag ook weer heerlijk geschaatst. Gisteren zaten de hardloopkilometers van zaterdag blijkbaar nog in mijn benen, want het ging niet heel soepel allemaal. Vandaag wel: super! Op de ijsbaan kom ik altijd wel een bekende tegen: even een praatje, gezellig, mensen die ik anders nauwelijks spreek. Ook nieuwe "schaatsvrienden" gemaakt, die ik elke dag wel tegenkom. Wat is dat toch heerlijk.
En dan het lopen: ook al zo fijn, over witte wegen en paden, soms glibberig, de weilanden en akkers wit, bomen berijpt, een prachtige zon en/of maan. Ik kan hier zo van genieten.
Na het lopen of schaatsen thuiskomen, helemaal koud en moe, lekker chocolademelk en een koek eten. Tussendoor boodschappen en koken, wat aan de was doen of zo. Vandaag een muur geverfd.
Eindelijk uitrusten, soms bij de tv, maar nu met prachtige muziek (Weihnachtsoratorium van Bach). Wat is dat mooi. Straks lees ik nog een stukje in mijn boek over gnostiek aan het begin van onze jaartelling. (Wie weet wat dat is, mag me mailen, dan wil ik het daar graag een keer over hebben.)
En na dit boek heb ik nog een paar andere boeken die ik graag wil lezen, maar waar ik buiten de vakantie nooit aan toekom.

Kortom: lang leve de vakantie!

Morgen wil dochter wel mee een tocht schaatsen: helemaal geweldig!

zondag 19 december 2010

door sneeuw en over ijs

De decemberloop in Peize werd afgelast omdat op de route teveel sneeuw en ijs lag. Heel jammer, maar begrijpelijk.
Met een groepje van de loopgroep zijn we natuurlijk toch gaan lopen, heel rustig. We liepen eerst naar Peize, daar hebben we twee rondjes over het parcours gelopen en toen weer terug naar Roden. Alles op een heel rustig, 9 a 10 km per uur-tempo. Af en toe even een wandel- of eetpauze. Heel relaxed.
Toen ik weer thuis was, had ik zo'n 26 km gelopen. Dat is natuurlijk niet genoeg, dus na een kop thee en een plak ontbijtkoek, hup, nog 8km erachteraan.

Deze liep ik weer wat sneller, ongeveer 11 km per uur. Dat was redelijk vol te houden, maar ik was blij dat trainerpaul met me mee liep, voor afleiding, want het laatste stuk was toch wel een klein beetje afzien. Maar het ging goed. Het is net als in de echte marathon, na 30-32 km wordt het zwaar.

Helemaal aan het eind, na 33,5 km liepen we langs de ijsbaan. Hij was OPEN, HOERA!!
Ik zei tegen trainerpaul: "nu moet ik vanmiddag ook nog schaatsen, natuurlijk." "Hoe zou dat gaan?" vroeg trainerpaul zich af.

Nou, trainerpaul, ik heb nog 3 kwartier geschaatst. Het ging in het begin niet heel soepel, maar na 10 minuten een stuk beter. Alleen de bochten ging ik niet lekker door. Maar dat kwam natuurlijk door het slechte ijs in de bochten, en lag helemaal niet aan mijn coördinatie of vermoeidheid of zo.

Vandaag ben ik wel moe, gelukkig hoef ik vandaag niet meer te lopen, maar ga ik vanmiddag nog wel een uur (of 1 1/2) schaatsen. Niks mooiers dan schaatsen. Ook hardlopen niet. Als ik had geweten dat de ijsbaan open was, had ik het laatste rondje van 8km niet gedaan, maar was ik gaan schaatsen. Maar ja, nu heb ik allebei gedaan :-).