zaterdag 5 januari 2013

13 km per uur

Hoe snel voelt eigenlijk 13 km per uur? Dat vroeg ik me af. "Vroeger", twee jaar geleden en ook twee weken geleden, in Peize, liep ik een halve marathon op 13 km per uur, ongeveer. Zou ik dat nog kunnen? Ik besloot het te testen.

Dus liep ik vrijdag een rondje en ergens onderweg wist ik een stuk weg van 500 m. Ik deed dat stuk op een, voor mijn gevoel, vlot halvemarathontempo. Ik deed er 2.30 minuten over. Hmm, dat is dus 12 km per uur en het kostte best veel moeite. Maar ik had dat stuk ook wind tegen. Nog een keer proberen, verderop was een stuk waarvan ik wist dat het 1 km was. Ik ging weer lekker hard, maar realiseerde me na 1 minuut dat ik vergeten was op mijn horloge te kijken wanneer ik was gestart..... Dom, nu kon ik mijn tijd niet klokken.

Dan nog maar een lusje extra lopen. Ik was weer op het 500 m stuk. Hetzelfde als het eerste stuk, alleen liep ik nu met de wind in de rug. Ik ging echt hard voor mijn gevoel en liep het stuk in 2.20 minuut. Dat is dus wel ongeveer 13 km per uur. Maar dit zou ik nooit een hele halve marathon kunnen volhouden, leek me.

Maar ja, dat zegt natuurlijk ook niks, want voor een halve ben ik normaal wel uitgerust, en nu was dit al mijn vierde training deze week en de andere trainingen waren best pittig.

Conclusie: 13 km voelt heel hard, maar, gezien mijn Peize-tijd moet ik dit tempo toch wel een keer op een halve kunnen volhouden.

donderdag 3 januari 2013

verder na de deceptie

Gewoon maar weer de draad oppikken lijkt me het beste. Even geen trainingen meer die ik van  mezelf moet doen omdat ik zonodig weer snel wil lopen, maar in plaats daarvan trainingen doen waar ik op dat moment zin in heb.

En dinsdag had ik zin om een lekker stuk rustig aan te lopen. Het werden 18 kms, op nieuwjaarsochtend. Toch nog op een redelijk tempo, het zal zo'n 12 km per uur geweest zijn. Heerlijk, genoten van de omgeving, van de rust na al het feestgedruis (waar ik trouwens niet aan heb meegedaan, dit terzijde).

Woensdag met lichte tegenzin naar de loopgroep. Iedereen die wilde zoenen vanwege gelukkig nieuwjaar op afstand kunnen houden (yes!) en vernomen dat we 15 keer 1,5 minuut snel zouden lopen. Ik was nog steeds een beetje boos op mezelf, vanwege Blijham, dus ik ging die 15 anderhalve minuten gewoon keisnel doen. Dat lukte ook nog, ondanks nog wat stijve, spierpijnerige benen. Niet dat het nou zo soepel ging, maar wel snel.

Voldaan fietste ik weer naar huis, toch blij dat ik was gaan hardlopen, en met nog een keer het voornemen om NIET meer zo te focussen op mijn gelopen tijden, maar gewoon lekker te gaan lopen.

dinsdag 1 januari 2013

niet Blij(ham)

Na alle voorbereidingen, zoals zware trainingen, bietensap drinken, rusten en goed eten en de mooi gelopen 15 km in Peize, had ik het idee dat ik in Blijham wel een goede tijd op de halve kon lopen.

Het is niet gelukt. Ik ging best lekker van start, niet te snel, maar gewoon goed. Het eerste stuk was met de wind tegen, dus toen ik na 47 minuten het 10 km-punt voorbij ging, vond ik dat ik nog aardig op schema lag. Ook bij 15 km in 1.11 had ik de moed nog niet verloren. Daarna liep ik best lekker, maar na 18 km werd het wel zwaar. Ik kon echt niet harder, Dit stuk heb ik veel langzamer gelopen dan ik dacht dat ik liep en dat was te langzaam naar mijn zin. Meer dan de 1.41.03 zat er niet in, die dag.

En dat vind ik niet leuk. Het is nog langzamer dan in Leens, waar ik ook al niet tevreden over was. Hoe kan dit??? Het enige dat ik echt anders heb gedaan is bietensap drinken...... Maar goed, de echte oorzaak kom ik toch nooit achter, dus heb ik ook geen zin om daarover te piekeren. Ik beschouw deze loop maar als een training en kijk maar weer vooruit naar Egmond, over twee weken alweer. Dat is geen snel parcours, dus de te lopen tijd daar doet er niet toe.

Ontevreden over dit resultaat besloot ik zondag maar gewoon lekker met de loopgroep mee te lopen omdat dat leuk en gezellig is. Daar liep ik vrij makkelijk (alleen klein beetje spierpijn) acht keer een minuut op ongeveer 16 km/uur. Belachelijk natuurlijk als je de dag ervoor een halve hebt gelopen. Nieuwjaarsdag lekker een duurloop van ongeveer 18 km gedaan in 1 1/2 uur. Dat ging lekker. Ik maak me maar even niet druk om snelheden en tijden of schema's, want dat heeft blijkbaar toch geen zin. Dan doe ik liever wat ik op dat moment fijn vind.